9 Temmuz 2010 Cuma

Vuvuzela Şeysi

2010 Dünya Kupası'nın başlaması ile birlikte hayatımıza giren en önemli çalgı vuvuzela oldu. Çıkardığı tekdüze rahatsız edici ses sayesinde adını daha da çok duyurmuş bulunmakta ve hala daha tartışılmakta.

Öncelikle vuvuzelanın tarihçesine baktığımızda şunlara rastlıyoruz: Adını Zulu dilinde almakta olup, lepatata olarak da bilinmektedir. 61 cm. boyunda ve 100 gram ağırlığında ve herhangi bir tuş ve tonlama fonksiyonu olmayıp, sadece üfleyen kişinin nefes ritmine göre ses verir.Bunun yanısıra Güney Afrika'da kabileler arasında haberleşme amacıyla kullanılıyormuş. Bana kalırsa haberleşmeden ziyade "bizim köyde arılar fazlalaştı sizin köye saldırıya geçecekler" tarzında mesaj vermeyi amaçlıyor :))

Dünya kupası maçlarında sürekli öttürülmesi sebebiyle maçları televizyondan izleyen biz garibanlar sanki sahada devasa bir arı kovanı var gibi algılıyoruz. Stadlarda yasaklanıp yasaklamaması konusunda da iki ana görüş hakim.

1- Bu çalgı G.Afrika'nın yerel çalgısıdır ve bu ülkenin kültürüne saygı duymalı ve vuvuzelayı yasaklamamalıyız.

2- Bu çalgı her ne kadar kültürel öge olsa maçları izlenemez hale getiriyor ve seyir zevkini azaltıyor.

Yasaklanmasını isteyenlerin bir başka sebebi de televizyon başında maçları izleyen seyirci sayısının geçmiş dünya kupalarına göre azalmış olmasıdır. İzleyici sayısı azalınca orantılı olarak yayın gelirleri de azalıyor.

İnternette yaptığım gezintiler sırasında vuvuzela açısından oldukça ilginç kullanım alanlarını fark ettim. Saçma olmasına rağmen kullanılabilitesi yüksek alanlar mevcut:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder